Over Curaçao

Curaçao is de grootste van de 6 eilanden van de (voormalige) Nederlandse Antillen (waartoe ook Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba behoorden. Sinds 2010 is Curaçao een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het is 65 Km lang en 11 Km breed op het breedste punt. De totale oppervlakte bedraagt 444 Km2. Het landschap is vrij droog omdat het weinig regent op Curaçao (560 mm per jaar). Daardoor is er ook een vrij schrale vegetatie, die voornamelijk bestaat uit cactussen.

Het eiland is niet echt vlak te noemen, maar de enige noemenswaardig heuvel is de Christoffelberg in het noordwesten, met een hoogte van 375 m. Vanaf de top kan je op een heldere dag Aruba en Bonaire zien liggen.

De noordkust is vrij ruw en rotsachtig met hoge golven, terwijl de zuidkust de meeste stranden herbergt (11 km lang in totaal) en verschillende diep landinwaarts gaande baaien heeft. Aan één ervan, het Schottegat, ligt Willemstad met één van de grootste havens in het Caraïbisch gebied.

De meeste mensen wonen in Willemstad en haar vele omliggende wijken. De meeste drukte speelt zich dan ook in deze regio af, terwijl de westkant van het eiland nog erg rustig is, met enkele idyllische dorpjes en uitgestrekte natuurvlaktes. Het gebied direct ten Oosten van Willemstad is vooral rondom Jan Thiel Beach ontwikkeld voor toerisme, terwijl het uiterste Oosten een vlak en leeg gebied is.

In het binnenland groeien de cactussen tot 6 meter hoog, de typische divi divi bomen bereiken een hoogte van 3 meter en soms ook een breedte van 3 meter omdat de takken door de winden uitwaaien.

Curaçao heeft met haar veelzijdigheid en ideale klimaat heel veel te bieden.

Ten eerste is Curaçao geen 100% op toerisme gericht vakantieoord, zoals bijvoorbeeld veel gebieden aan de Middellandse Zee. Dit zijn vaak plekken die geheel zijn ingericht voor het toerisme en waar alle voorzieningen gecentreerd liggen.

Curaçao heeft ondanks de ontwikkeling van het toerisme heel erg zijn eigen identiteit behouden. Curaçao was al een eiland waar veel te zien en beleven was voordat het toerisme opkwam. Daardoor is het geen compact vakantieparadijs en liggen de meeste bezienswaardigheden en stranden niet allemaal netjes bij elkaar.

En hoewel Curaçao veel Nederlandse tradities herbergt is fietsen er daar zeker niet één van. Er is welgeteld 1 fietspad op het eiland. Om veel te kunnen zien is het daarom vaak praktisch om een auto te huren.

"There is a place where summer, joy and happiness never ends. We call it home, our guests call it Curaçao4u"